معمولا در اکثر مجتمعهای بزرگ و آپارتمانهای نسبتا، یکی از مشاغلی که تعریف میشود، سرایدار است. این نقش گاهی به اندازهای برای ساکنین اهمیت پیدا میکند که در مشخصات خانههایی که برای فروش یا اجاره گذاشته میشود، به داشتن سرایدار هم اشاره میگردد. بدیهی است که حضور سرایدار به امنیت و نظم بیشتر آپارتمان کمک به سزایی میکند. در یکی از فصلهای قانون تملک آپارتمانها هم قوانین مرتبط به سرایداری عنوان شده است که به ساکنان آپارتمان و سرایداران کمک میکند با حقوق خود آشنا گردند. ما در این مقاله قصد داریم در غالب سوالات متنوع شما عزیزان در این زمینه، کمی بیشتر در این باره صحبت کنیم و شما را با “ وظایف سرایدار آپارتمان ” به خوبی آشنا کنیم، پس با ما همراه باشید.
شرایط محل زندگی سرایدار به چه صورتی باید باشد؟
غالب اوقات سوئیت سرایداری در طبقه منفی یک و یا همکف ساختمان قرار دارد، ماده 34 قانون تملک آپارتمانها در این مورد اشاره کرده که به انتخاب مدیر ساختمان و هئیت مدیره ساختمان، شخصی که دارای صلاحیت است و با قوانین کلی ساختمان منافاتی ندارد، به عنوان مستاجر سوئیت اشارهشده انتخاب میگردد و با ایشان قراردادی تنظیم میشود. با توجه به توافقات مدیر ساختمان و شخص انتخاب شده، یا در ازای اجارهی ماهیانه سرایدار تعهد میدهد که خدماتی را به عنوان سرایدار انجام دهید یا علاوه بر در اختیار قرار دادن سوئیت سرایداری مبلغی ماهیانه به ایشان تعلق گیرد.
ضمنا بهتر است بدانید که بر اساس ماده ۴۵، سوئیت سرایداری جزء مشاعات ساختمان به حساب میآید و تغییر کاربری آن به منظوری غیر از سکونت سرایدار تنها منوط به اجماع تمامی مالکین ساختمان خواهد بود.
سرایدار ساختمان باید دارای چه صلاحیتهایی باشد؟
بر اساس ماده ۳۵ قانون تملک آپارتمانها، سرایدار باید دارای صلاحیت های عمومی زیر باشد:
- مرد باشد و ترجیحا متاهل با حداکثر یک فرزند یا درصورت تجرّد بالای ۵۰ سال و کمتر از ۶۰ سال سن.
- گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر و عدم استعمال دخانیات ارائه دهد.
- گواهی عدم سوء پیشینه کیفری را نیز ارائه دهد.
- دارای سلامت جسمی و روانی باشد.
- شخصی را به عنوان ضامن معتبر که توانایی ارائه چک بانکی جهت تضمین تخلیه ملک را دارد، را به مدیر ساختمان معرفی نماید.
وظایف سرایدار ساختمان به چه صورتی است؟
ماده ۳۶ قانون به این مورد پرداخته است و وظایف سرایدار آپارتمان به شرح زیر اعلام نموده است:
- وظیفه اول: اصلیترین وظیفه سرایداران، نگهبانی از ساختمان و مراقبت در راستای حفظ امنیت ساختمان و واحدها است. در واقع همانطور که در ابتدای این یادداشت هم اشاره کردیم، ساکنان آپارتمان به دلیل ایجاد امنیت بیشتر غالبا خواستار حضور فردی به عنوان سرایدار در ساختمان هستند.
- وظیفه دوم: مورد بعدی که اهمیت زیادی برای ساکنین ساختمان دارد، نظافت راهروها و پلهها، لابی، پارکینگها، آسانسور، پشتبام، محوطه بیرونی ساختمان و کلیه مشاعات عمومی است که وظیفهی انجام آن با سرایدار میباشد.
- وظیفه سوم: موردی که در این روزهای سال و در واقع در فصلهای سرد اهمیت پیدا میکند. وظیفهی برفروبی حیاط، برف روبی راه عبوری پارکینگها و محوطه بیرونی ساختمان است.
- وظیفه چهارم: سرایدار ساختمان ملزم است که باغچهها را به صورت مرتب آبیاری کند و از فضای سبز ساختمان مراقبت نماید.
- وظیفه پنجم: بهتر است بدانید که مراقبت از آسانسور ، تاسیسات گرمایشی، برقی و تجهیزات ساختمان بر عهدهی سرایداران است.
- وظیفه ششم: سرایداران موظف هستند که در ساعت مشخص شده از سوی مدیر ساختمان، کیسههای زباله را از درب منازل ساکنین جمعآوری کنند و به خارج از ساختمان انتقال دهند.
- وظیفه آخر: سرایداران در حالت کلی موظف هستند که دستورات مدیر ساختمان را رعایت کنند.
آیا سرایداران وظیفهی انجام امور شخصی ساکنان را بر عهده دارند؟
با توجه به ماده ۴۳ قانون تملک آپارتمانها، پاسخ این سوال منفی است و سرایداران هیچ وظیفهای جهت انجام کارهای شخصی ساکنان را بر عهده ندارند و اگر واحدی قصد انجام این کار را داشته باشد، و بخواهد در اموری مانند نظافت منزل، نظافت اتومبیل، خرید و کمک در جابجایی وسایل و نظایر آن از سرایدار کمک بگیرد، بایستی بداند که این موضوع به شرط آنکه خدش های به وظایف سرایدار آپارتمان وارد نکند قابل انجام است و لازم است برای جبران زحمات سرایدار با ایشان توافقات لازم را به عمل آورد و به صورت شخصی جبران نماید.
سایر بایدها و نبایدهای در مورد سرایداران به چه صورت است؟
یکی از نگرانیهای ساکنان یک آپارتمان این است که در زمان تعطیلات، مخصوصا تعطیلات عید نوروز که اکثر واحدها به سفر میروند، احتمال سرقت از واحد آنها بیشتر میشود. در صورتی که ساختمان دارای سرایدار باشد، بایستی بدانید که طبق ماده ۳۷ قانون سرایدار مکلّف است در ایام تعطیلات خصوصاً تعطیلات عید نوروز به صورت تمام وقت در ساختمان حاضر بوده و نگهبانی از ساختمان را بر عهده گیرد.
مورد بعدی که میخواهیم به آن اشاره کنیم و شاید خودتان تجربه آن را داشتهاید، این است که آیا سرایداران اجازه دارند که به دوستان یا آشنایانشان در سوئیت سرایداری سکنی دهند؟ بر اساس ماده 38، پاسخ منفی است و سرایدار به هیچ وجه مجاز به سکنی دادن افرادی غیر از افراد ذکر شده در قرارداد اجاره نیست.
اما آیا در مورد شرایط مرخصی رفتن سرایدار اطلاعی دارید یا خیر؟ ماده ۳۹ قانون در این باره اشاره کرده است که سرایدار مجاز خواهد بود با هماهنگی و موافقت مدیر در سال حداکثر به مدت ده روز و با معرفی فرد جایگزین به مرخصی برود. ضمن اینکه با در نظرگرفتن ماده ۴۲ سرایدار باید بداند که قبل از مرخصی بایستی هماهنگیهای لازم را با مدیر ساختمان را انجام دهد تا در انجام فعالیتهای شغلی سرایدار و حضور و غیاب وی در ساختمان، لطمهای به وظایف عنوان شده در ماده ۳۶ وارد نگردد.
زمان قرارداد سرایدار چه مدت است؟
در ماده ۴۰ قانون تملک آپارتمانها اشاره شده است که مدت قرارداد اجاره سرایدار سه ماه میباشد و در صورتیکه مدیر ساختمان و ساکنان از عملکرد سرایدار رضایت کافی داشته باشند، مدیر برای دورههای سه ماهه میتواند قرارداد را با وی تمدید نماید، همچنین بر اساس ماده ۴۴ سرایدار تعهد میدهد که در صورت عدم رضایت مدیر و ساکنان از عملکرد وی حداکثر ظرف مدّت ۱۵ روز سوئیت سرایداری را تخلیه کند و تحویل دهد، در صورتیکه از این موضوع ممانعت کند، مدیر ساختمان میتواند از طریق مراجع قانونی و نیز به اجرا گذاشتن چک تضمین پیگیریهای لازم را به عمل آورد.
در پایان ناگفته نماند که با توجه به ماده ۴۱ قانون، سالانه در مجمع مبلغی برای تقدیر از زحمات سرایدار مشخص می گردد که در صورت رضایت مدیر از عملکرد سرایدار به صورت ماهانه و از محل شارژ قابل پرداخت است.
و مورد آخر اینکه بر اساس ماده ۴۶، سرایدار مکلّف به رعایت تمامی موارد ذکرشده، دستورات مدیر ساختمان و شئون اخلاقی و عرفی ساکنان ساختمان است و در صورت تخلّف از این موارد، متناسب با موضوع جریم های توسط مدیر برای وی درنظر گرفته خواهد شد.
حالا شما به ما بگویید:
اگر شما هم تجربه مفیدی از قوانین مرتبط با سرایداری و حل مسائل مرتبط باساکنان و سرایداران دارید برای غنی تر شدن هر چه بیشتر این مطلب آن را از طریق دیدگاه های پایین همین مطلب با ما و سایر مخاطبان ihome.ir در میان بگذارید. بیش از بیش منتظر نظرات و پیشنهادات توسعه دهنده ی شما برای راهنمای معاملات مسکن هستم.
در مطالب بعدی شما را با اسرار بیشتری از فرهنگ آپارتمان نشینی آشنا خواهیم کرد، پس برای اطلاع از جامع ترین اطلاعات و اخبار مسکن ایران و جهان چشم از ایــــران آپـــارتمان بر ندارید!
منبع :
مریم دهکانی | تحریریه وبسایت ihome.ir